Svamprisotto

Mitt intryck är att risotton på senare år har levt ett undanskymt liv. Det är synd, ty få saker är så goda som en vällagad risotto. Eller så lätta att få IBS- och FODMAP-vänliga, för den delen.


Ingredienser

  • 4 dl. risottoris (Avorioris är min favorit)
  • 1 l. vatten.
  • 3 msk kycklingfond (eller vegetariskt alternativ).
  • 300 g. skivad svamp (kantareller är min favorit, men champinjoner, ostronskivling, stolt fjällskivling eller Karl-Johan går lika bra).
  • 100 g. smör (eller vegetariskt alternativ).
  • 2 st. finhackade salladslökar (bara den gröna delen).
  • 1 dl vitt matlagningsvin.
  • ½ dl. riven parmesanost.
  • Salt
  • Peppar

Förberedelser

  • Koka upp vattnet och tillsätt kycklingfonden samt matlagningsvin. Ställ åt sidan.

Tillagning

  • Smält smöret i stor kastrull eller djup panna.
  • Bryn salladslöken och svampen på medelhög värme i 2-3 minuter.
  • Tillsätt riset och bryn ytterligare 1-2 minuter. Rör om så att inget bränner vid.
  • Tillsätt 2/3-del av den varma kycklingfonden.
  • Sänk värmen och låt risotton puttra. Rör om var eller varannan minut
  • Fyll på med mer vätska vid behov.
  • Efter ungefär 20 minuter, rör ned större delen av parmesanosten (resten sparar du till garnering).
  • Smaka av med salt och peppar.
Vill du göra allt helt enligt regelboken bör du först bryna svampen och salladslöken separat, därefter riset separat. Först sedan blandar du alltsammans. Jag tycker dock att ovanstående metod fungerar tillräckligt väl för mina behov. Men om du har en Paolo Roberto-typ i familjen är det kanske säkrast att inte ta några genvägar...

Kommentarer