Vitlöken är en av mina absoluta favoriter i köket. Doften, smaken, för att inte tala om andedräkten dagen efter. Det är den perfekta smaksättaren. Tyvärr är vitlöken också en av de absolut största FODMAP-fällorna som finns. Ingen höjdare för oss med IBS.
Tack och lov finns det ett riktigt bra alternativ: Olja smaksatt med vitlök.
Men vänta nu? Om oljan är smaksatt med vitlök, borde inte oljan vara en precis lika stor FODMAP-fälla som vanlig vitlök? Nej, tack och lov inte! Det ämne som gör vitlöken så svår att hantera för oss med IBS kallas fruktos. Det löser sig i vatten - men inte i olja. Det innebär kort och gott att den elaka fruktosen automatiskt skiljs från oljan vid tillverkningen. Kvar blir bara den goda smaken. Fantastiskt!
De bästa oljorna finns att beställa på internet, men även i vanliga livsmedelsbutiker kan man hitta bland annat Zetas "Chili & Vitlök". Passar perfekt till det mesta!
Tack och lov finns det ett riktigt bra alternativ: Olja smaksatt med vitlök.
Men vänta nu? Om oljan är smaksatt med vitlök, borde inte oljan vara en precis lika stor FODMAP-fälla som vanlig vitlök? Nej, tack och lov inte! Det ämne som gör vitlöken så svår att hantera för oss med IBS kallas fruktos. Det löser sig i vatten - men inte i olja. Det innebär kort och gott att den elaka fruktosen automatiskt skiljs från oljan vid tillverkningen. Kvar blir bara den goda smaken. Fantastiskt!
De bästa oljorna finns att beställa på internet, men även i vanliga livsmedelsbutiker kan man hitta bland annat Zetas "Chili & Vitlök". Passar perfekt till det mesta!
Tack för tipset!
SvaraRaderaSka kolla igenom dina recept.
Kan man göra vitlöksolja själv?
SvaraRaderaJag hittade följande recept på magkliniken.se. Har inte prövat det själv ännu, men det blir kanske till helgen!
Raderahttps://magkliniken.se/recept-vitloksolja/
Kan man göra vitlöksolja själv?
SvaraRaderaDet är inulin I vitlök, inte fruktos.
SvaraRadera