Köttbullar är en svensk klassiker. Till julen, till påsken - och till makaronerna. Sedan jag fick barn (för 6 år sedan), och jag i samma veva läste ingredienslistan till 'Mamma scans köttbullar', har det blivit en hel del hemlagade köttbullar för min del. De här är mina överlägset bästa.
Ingredienser
500 g. blandfärs
1½ - 2 dl. havregryn
1/3-dels kruka gräslök (ca 10-15 strån)
Salt
Svartpeppar
1-2 msk. Skånsk senap
2-3 msk vatten
Alternativa ingredienser (uppdaterat 2020)
Känner du dig lat kan du ersätta gräslös, salt, pappar, senap och vatten med ~3 msk. grillolja. Då blir det inte mer än tre ingredienser att knåda ihop. Notera att grilloljan ofta innehåller en del FODMAPs, men i min erfarenhet inte tillräckligt för att ställa till med några problem. Men, som alltid - känn efter!
Förberedelser
Klipp eller hacka gräslöken i så tunna skivor du kan. Max 3-4 mm.
Blanda allt utom vatten i en stor bunke.
Tillsätt en del av vattnet, och knåda sedan ihop ingredienserna till en deg.
Spara inte på saltet, det gör mycket för smaken. Peppra mer sparsamt.
Prova att rulla en köttbulle - håller den ihop fint? Då är degen klar. Om inte, tillsätt lite mer vatten. Upprepa tills du har en fast och fin deg, som låter sig rullas. Var försiktig så att du inte får en för blöt deg, då kan köttbullarna bli platta i stekpannan.
Rulla köttbullar i en lagom storlek. För stora kan vara svåra att få genomstekta, för små tenderar att brännas. Jag brukar ha en femkrona som riktlinje vad gäller storlek.
Tillagning
Hetta upp en klick smör i en stekpanna
Stek någon minut på hög värme (skaka emellanåt på stekpannan så att bullarna blir brynta hela vägen runt).
Sänk temperaturen och lägg på ett lock. Fortsätt att skaka pannan emellanåt.
Efter 4-5 minuter, ta upp en köttbulle och kontrollera om den är genomstekt. Genomstekt = färdig. Annars vänta några minuter till.
Serveringsförslag
Med hemlagad potatismos (mjölig potatis + laktosfri mjölk + smör + salt + peppar + muskotnöt = mums)
Med kokad potatis
Med glutenfri pasta
På en smörgås
På ett glutenfritt hamburgerbröd (om du gör dem lite större och plattare blir de goda hamburgare)
Kommentarer
Skicka en kommentar